FlowFriend pumper fra Air-Aqua

FlowFriend-serien - det fås ikke bedre. En ven for livet, fristes man næsten til at sige... 

FlowFriend-pumperne ligger allerforrest i feltet, når det gælder energieffektive pumper til havedammen. FlowFriend overholder den højeste MEI-brancheværdi (over 0,7) og tilhører således kategorien ”bedste tilgængelige teknologi”. MEI-værdien (mindsteeffektivitetsindekset) handler om både motorens effektivitet og pumpens hydraulik. I 2012 blev der udviklet et direktiv med krav til vandpumpers energieffektivitet.

For at understrege denne ekstraordinære bedrift har EU etableret et obligatorisk minimumskrav om en MEI-værdi på 0,4 fra og med 2015.

FlowFriend-serien:

 

 • Ekstremt energieffektiv
 • Standardregulering af flow/omdrejningstal
 • 0-10 V regulering (ekstraudstyr) til ekstern styring af pumpen
 • Højt flow ved lavt energiforbrug
 • Ekstremt støjsvag - FlowFriend Junior er helt uden blæser
 • En ny, yderst effektiv generation af Permanent Magnet Motorer
 • Fire forskellige optimerede pumpehuse af helstøbt rustfrit stål – AISI 316
 • Optimal justering til forskelligartede anvendelsesområder
 • En højeffektiv IE4/IE6-motorer
 • Motor udviklet og fremstillet i Tyskland
 • Kan bruges overalt i verden: spændingsområder fra 100-240 V/50-60 Hz

 

Motorhastigheden (FlowFrind 600-2.550 o/min. og FlowFriend Junior 500-3.000 o/min.) kan som standard justeres i alle FlowFriend-enhedstyper. Med pumpen følger et display til dette formål (FlowFriend Junior har ekstern controller), som også viser energiforbrug og antal driftstimer. Alle FlowFriend-enheder kan ligeledes reguleres eksternt via en 0-10 V port (ekstraudstyr).

Den helt store fordel ved Permanent Magnet Motorer, sammenlignet med frekvensstyrede asynkronmotorer, er den utroligt høje effektivitet ved lave omdrejningstal. Men selv ved højere omdrejningstal er disse pumper væsentligt mere effektive.

Geniale pumpehuse:

En pumpes hydraulik består af pumpens rotor og pumpehuset. Hydraulikken i FlowFriend-enheder er helstøbt i rustfrit stål – AISI 316. Robust, glat og perfekt formgivet til at holde internt tab på et absolut minimum. Hydraulikken bestemmer i reglen pumpens samlede effektivitet og pumpens egnethed til et bestemt formål.

 

FlowFriende familien

FlowFriend fås i tre modeller, som alle anvender den samme motor, men har forskellige pumpehuse og rotorer - samt FlowFriend Junior, som har egen SuperSilent motor. Det betyder, at det er muligt at vælge den optimale FlowFriend til ethvert anvendelsesområde.

FlowFriend PRO

Aksialpumpen (skruepumpen) har en lav sugehøjde og stor vandvolumen. For eksempel ved 0,5 MWC (meter vandsøjle) er kapaciteten 50 m3/t med et forbrug på 200 watt. FlowFriend PRO har en afsugningsstuds/tryktilslutning på intet mindre end 125 mm med henblik på at minimere internt pumpetab. PRO-enheden kan klare væsentligt højere tryk end de såkaldte ”mammutpumpe”-baserede systemer, og den er særligt fleksibel i drift på grund af justerbarheden. Kan anvendes i flerkammer-, moving bed- og tromlefiltre. Den er desuden populær til recirkulationsanlæg i dambrug.

FlowFriend

En FlowFriend-standardenhed har et pumpehus med kombineret flow – en type, der også ofte bruges i pumpeanlæg. Det optimale anvendelsesområde er til en løftehøjde på mellem 1 og 5 meter. Hydraulikken er designet således, at der er højere tilgængeligt tryk end med en aksialpumpe (skruepumpe). Derfor bruges der væsentligt mindre energi sammenlignet med pumper med lignende kapacitet. Næsten alle pumper med høj kapacitet har mere end 10 meters tryk. Det høje tilgængelige tryk forbruger meget energi. Hvis der i nogen som helst udstrækning er højere modtryk, f.eks. på grund af lange rør, flere bøjninger eller højdeforskelle, er denne FlowFriend-standardenhed det optimale valg. FlowFriend-enheden har en 3" skruegevindforbindelse ved både suge- og tryksiderne.

FlowFriend HP

HP-enheden har et pumpehus med en mere lukket rotor og dermed også et højere tryk. HP-enheden er primært beregnet til løftehøjder fra 4 MWC (meter vandsøjle) (0,4 bar). Dog pumper HP-enheden op til 50 m3/t og har et maksimaltryk på 14 MWC (1,4 bar). HP-enheden er for eksempel særligt velegnet til sandfiltre og større løftehøjder. HP-enheden er også det perfekte valg til rør, der har mange bøjninger, bøjninger, fittings eller udstyr, som f.eks. til UV og varme. HP-enheden har en 3" sugeside og 2,5" trykside.

FlowFriend Junior

FlowFriend-serien er nu blevet udvidet med FlowFriend Junior. Junioren har meget tilfælles med de nuværende FlowFriend-modeller, men det har også en række væsentlige forskelle. Motor kommer med IP67 beskyttelsesklasse og den er ekstremt energieffektiv, uden ventilator og derfor næsten lydløs. Modellen har en ekstern controller, så du er mere fri til at placere din pumpe og styring, hvor du vil. Kan justeres fra 2-40 m3/time med et forbrug på mellem kun 20-370 Watt og den kan stadig klare en løftehøjde på op til 7 meter!

 

Motor og tætning:

FlowFriend har en Eagle Burgmann-akseltætning af meget høj kvalitet. Motoren er designet internt og fremstilles af en af Tysklands største og vigtigste producenter af el-motorer. Motorens effektivitet, afhængigt af omdrejningstallet, ligger på mellem 88 og 94 %.

Tørløbspumper eller dykpumper:

FlowFriend er en tørløbspumpe med en tætnet aksel. Fra et energi- og sikkerhedsmæssigt synspunkt er denne teknologi overlegen i forhold til dykpumper (hvor pumpens aksel roterer i vand). Derfor har næsten alle pumper i industrielle anvendelsesområder en akseltætning. Lige som med andre tørløbspumper er akslen og statoren placeret meget tæt på hinanden, så de har et væsentligt lavere energitab under drift sammenlignet med dykpumper. Med dykpumper er det altid nødvendigt at gå på kompromis. Hvis afstanden mellem stator og aksel er meget lille, er der stor risiko for skader pga. snavs, der sætter sig fast mellem akslen og statoren. Men i takt med at afstanden øges, stiger pumpens energitab kvadratisk.

Hvis statoren i en dykpumpe bliver beskadiget, kan der opstå direkte kontakt mellem kernen (hvor spændingen overstiger 300 V) og vandet. Derfor anbefales det ikke at bruge en dykpumpe til anvendelsesformål, hvor mennesker er i kontakt med eller svømmer i vandet.

Resultatet:

Som vi startede med at skrive, så fristes man næsten til at kalde den, en ven for livet. Det fås ikke meget bedre end en FlowFriend og én ting er sikkert - flow kontra el-forbrug er helt i top. Kvaliteten er uovertruffen og med en FlowFriend har du en driftsikker pumpe, som bare kører og kører...

Pumpens ydeevne illustreres bedst ved hjælp af pumpediagrammer og -specifikationer, se disse under de enkelte modeller. Pumpen er testet på et testanlæg, som lever op til standarden NEN-EN-ISO 9906. Pumpen efterlever EU-direktivet 2009/125/EC (miljøvenligt design af vandpumper).