Artikler

Fodring af Koi

Fodring af koi er en vigtig del af at opretholde en sund og livlig fiskebestand i din havedam. Koi er kendt for deres appetit og deres evne til at spise store mængder mad, men det er vigtigt at fodre dem korrekt for at undgå sundhedsproblemer og overbelastning af din havedam og filtersystem.

En af de vigtigste faktorer, der påvirker fodringen af koi, er vandtemperaturen. Koi er koldeblodige dyr, og deres stofskifte ændrer sig i takt med, at vandtemperaturen stiger og falder. Mængden af foder skal derfor reguleres efter vandtemperaturen og når vandtemperaturen er under 8-10°, skal de tilbydes koldvandsfoder, som er lettere for demat fordøje. 

Når det kommer til fodring af koi, er det vigtigt at tage hensyn til mængden af mad, som du giver dem. Det anbefales at fodre koi flere gange om dagen, men i mindre portioner. Overfodring kan føre til overbelastning af dit filtersystem og resultere i et fald i vandkvaliteten. Generelt skal koi fodres med den mængde foder, som de kan spise på 5-10 minutter. Hvis der stadig er foder tilbage efter denne tid, bør du fjerne det, da det ellers ligger og forurene vandet.

Det er også vigtigt at vælge den rigtige type foder til dine koi. Koi har brug for en afbalanceret diæt, der indeholder proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. Koi kan spise mange forskellige typer foder: tørfoder, levende foder, tørrede snacks og endda grøntsager. Det anbefales at variere deres kost for at give dem en bred vifte af næringsstoffer og for at forhindre, at de bliver kræsne. Vi anbefaler at fodre med tørfoder efter årstiden og bruge tørrede snacks og grøntsager som ærter, majs som supplement eller en sjov snack ved lejlighed.

En anden faktor, der kan påvirke fodringen af koi, er vandkvaliteten. Koi har brug for rent og klart vand for at forblive sunde og raske. Hvis vandkvaliteten er dårlig, kan det påvirke deres appetit og fordøjelsesevne. Sørg for at holde vandet rent og godt iltet, og foretag regelmæssige vandtest for at sikre, at niveauerne af ammoniak og nitrit er lave.

Endelig er det vigtigt at tage hensyn til fiskens alder og størrelse, når du fodrer koi. Yngre koi og mindre koi har brug for mere protein i deres kost for at støtte deres vækst og udvikling, mens ældre koi og større koi har brug for mere kulhydrater og fedtstoffer for at opretholde deres energiniveau og generelle sundhed. Det kan være en god idé at undersøge og finde den rigtige type foder til din koi baseret på deres alder og størrelse.

Alt i alt er fodring af koi en vigtig faktor, når det kommer til at opretholde en sund og livlig fiskebestand i din havedam. Ved at tage hensyn til vandtemperaturen, mængden af foder, typen af foder, vandkvaliteten og fiskens alder og størrelse, kan du hjælpe med at sikre, at dine koi forbliver sunde og trives i deres omgivelser.

Hvis du vil vide mere om fodring af koi, kan du læse meget mere i vores Guide til fodring  

Vi sender CO₂-kompenserede pakker

Når du handler hos KOIMAD.dk, kan du med ro i sindet modtage din pakke ved døren.

KOIMAD.dk samarbejder med Postnord som leverandør af alle vores pakker og fra 1. januar 2023 CO₂-kompensere PostNord alle pakker til private. Klimabidragene fra PostNord går til Den Danske Naturfond og Klimaskovfonden, der arbejder for og med projekter, der b.la. har til formål at reducere mængden af CO₂ i Danmark.

I praksis betyder det, at en del af pengene fra pakkerne går til at unikt projekt i Hals Mose. Projektet reducerer CO₂-udledningen og genoprettet et område for vilde dyr og planter. Projektet har en klimagevinst på minimum 1.900 tons CO₂ årligt, mens bidraget til Klimaskovfonden går til at rejse ny skov i Danmark.

Udover det, genbruger vi alt den emballage vi kan til forsendelse af vores pakker. Papkasser, pakkefyld, pallewrap mm. Din pakke kan derfor ære præg af genbrug, når du modtager den.

Vores bidrag til miljøet er måske bare en dråbe i havet, man vi har omtanke for miljøet og bidrager med det vi kan.

PostNord har et mål om at være 100 procent fossilfri i 2030. Senest i 2027 skal last mile transporten være emissionsfri og i perioden 2020 til 2025 er målet at reducere CO2-udledningen med 40 procent. Det sker blandt andet ved udskiftning af dieselbiler til elbiler, tilvalg af ejendomme og produktionsfaciliteter, der kører på vedvarende energi samt et øget fokus på kapacitetsudnyttelse. PostNord Danmark har siden 2009 reduceret CO2-udledningen med 70 procent.

Gør havedammen klar til foråret

Foråret har så småt meldt sin ankomst, og solens styrke tager til dag for dag. Det betyder, at temperaturen stiger – også i din havedam. Når det sker, vågner livet i havedammen op fra sin vinterdvale, og med nogle få trin kan du hjælpe planter og dyr godt på vej.

Forårsklargøring af havedammen indebærer blandt andet rengøring, opstart af pumpe og filter, tilsætning af forskellige bakterier samt fodring af dine fisk. Neden for har vi samlet en guide til dig, der gerne vil godt i gang med at gøre havedammen klar til foråret.

Trin for trin: Forårsklargøring af havedam

1. Let rengøring af havedammen

Det er fristende at kaste sig over den grundige forårsrengøring med det samme, men du bør gå stille og roligt til værks. Det kan stresse fiskene unødigt, og du bør derfor vente med den helt store oprensning af havedammen til vandtemperaturen er over 10 grader.

Du kan til gengæld sagtens fjerne døde planter i og omkring havedammen, ligesom du let kan opsamle nedfaldne blade med et fiskenet.

2. Opstart af pumpe og filter

Har din havedam været lukket ned for vinteren, kan du starte pumpe og filter op igen, så snart vandtemperaturen har nået et stabilt leje på omkring 5-6 grader. Husk i den forbindelse at tjekke, om du har brug for nye reservedele for optimal drift, eller om filteret har nogle defekter, du skal have udbedret.

Husk at kontrollere pakninger på filter og UV og smøre dem med silikonefedt. så holder de længere og du ungår der er noget der drypper eller er utæt. Du kan få mange flere råd til køb og vedligehold af UV-C lige her.

Trænger dit filter til nye svampe eller måtter, kan du finde dem her.

3. Tilføjelse af Mælkesyrebakterier

De fleste bakterier bør først tilsættes havedammen, når temperaturen bliver højere, men lige præcis Mælkesyrebakterier er stadig aktive i det kølige vand – og dem anbefaler vi, at du tilfører under forårsklargøringen.

Mælkesyrebakterier stabiliserer pH-værdien i din havedam samt binder ammonium og nitrit, og den biologiske del af dit filtersystem fungerer dermed meget bedre. Derudover bidrager Mælkesyrebakterier til nedbrydning af overflødige næringsstoffer, som ellers kan skabe ubalance og give dårlig vandkvalitet i havedammen.

4. Fodring af fisk

Det er en udbredt misforståelse, at du ikke må fodre dine fisk om vinteren, samt at du bør vente, til temperaturen er steget til +10 grader. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på dine fisk, så du tilpasser fodringen herefter.

Ligger temperaturen mellem 0-4 grader, anbefaler vi enten VinterVital Special eller Takazumi Easy. Begge er letfordøjeligt foder af høj kvalitet, som er fremstillet specielt til koldt vand og ikke mindst til det lave stofskifte, fiskene har om vinteren. Oplever du, at fodret ikke bliver spist, bør du stoppe fodringen, indtil det bliver varmere.

Først på foråret er fiskene endnu ikke vågnet helt fra deres vinterdvale, og derfor bør du starte med letfordøjeligt specialfoder – fx Wheat Germ. Når vandtemperaturen er høj nok – 8-12 grader – kan du skifte til letfordøjeligt foder med lavt proteinindhold. Overvej evt. immunfoder der er fremstillet så de støtter det naturlige immunforsvar, oven på de kolde vintermåneder. 

Vil du vide mere om fodring af fisk i havedammen, kan vi anbefale dig at læse vores udførlige Guide til fodring med anbefalinger til de respektive årstider.

5. Filterstart 

Når foråret for alvor har fået temperaturen til at stige, kan du med fordel tilsætte filterstart i havedammen – fx Bacti Start eller en af vores andre effektive filterstartere.

Filterstart øger filterets effekt i begyndelsen af sæsonen, hvor forholdene endnu ikke er helt optimale, og dermed forbedres vandkvaliteten. Det skyldes blandt andet, at filterstart indeholder alle de nødvendige mikroorganismer til at styrke den naturlige nedbrydning af affaldsstoffer, ligesom det bidrager effektivt til omdannelse af ammoniak til nitrit.

Forårsklargøring betaler sig

Ovenstående guide er møntet på de ting, du kan gøre først på sæsonen, når solen begynder at kigge frem, og det kribler i fingrene for at komme i gang.

Senere på foråret kan du overveje at rense din havedam og støvsuge bunden, udskifte 25-30% af vandet samt tilpasse fodringen af dine fisk efter sæsonen.

Uanset hvordan du griber forårsklargøringen af dine havedam an, og i hvilken rækkefølge du udfører de forskellige dele, er det en proces, vi varmt kan anbefale. Forårsklargøring giver en god start på sæsonen, og det vil udmønte sig i mindre vedligeholdelse resten af året.

Hvilket fiskefoder er bedst om foråret?

Oven på vinterens dvale anbefaler vi letfordøjeligt foder med lavt proteinindhold eventuelt tilsat vitaminer, der kan styrke fiskenes naturlige immunforsvar.

Hvornår må jeg begynde at fodre mine fisk i havedammen?

Nogle fisk kræver fodring hele året, mens andre først bør have foder, når de er vågnet fra vinterdvale. Du kan finde flere informationer om fodring af fisk i havedam på vores hjemmeside.

Hvornår må jeg begynde på forårsklargøring af min havedam?

Du kan så småt begynde, når temperaturerne begynder at stige. Men pas på, at du ikke stresser fiskene ved at gribe forårklargøringen forkert an eller starte for tidligt. Læs vores guide til forårsklargøring af havedam, så du kommer godt fra start.

Gode råd til køb og vedligehold af UV-C

Vi ønsker med denne information at give dig gode råd vedr. UV-C, både når det gælder køb af et nyt produkt, samt ved udskiftning af UV-C røret (pæren).

Dette for at sikre korrekt brug af vores produkter og højne sikkerheden, da vi med UV har en kombination af strøm og vand. Det er ofte en kilde til fejl og ærgrelser, med fx ødelagt udstyr, som desværre ikke er dækket af garanti eller reklamation, da der kan være tale om forkert brug.

Når du køber en ny UV-C enhed eller et filter med UV-C lys.

Har du netop fået leveret en helt ny UV-C enhed eller et filter med indbygget UV-C, bør du kontrollere at forskruninger, pakninger og samlinger omkring UV-C røret, fatning og kvartsglas er skruet korrekt sammen fra fabrikken. Mange af disse produkter har haft lang transport og derfor kan vitale dele være rystet løs. Det er med andre ord en god ide at gå produktet igennem, for at sikre der ikke kan sive vand ind og forsage en kortslutning.
En fordel ved at efterse og evt. adskille UV’en allerede inden den tages i brug, er at du samtidig lærer produktet at kende og derfor ved hvordan du kommer ind til røret, når det er tid til at skifte dette.

Kort tid efter du har taget din nye UV-enhed i brug, kan det være en fordel at stoppe for cirkulationen gennem produktet og adskille det igen, for at sikre at der ikke ser ud til at sive vand ind fx omkring fatningen.

Udefra kommende vand bør også undgås, så har du mulighed for at placere din UV-enhed tørt eller afskærmet for direkte regn, vil det helt sikkert være en fordel og mindske risikoen for elektriske fejl.

Specielt for ballast til SuperUV gælder det, at denne enhed ikke har særlig høj IP grad (vandtæthed). Hvis der slukkes for enheden fx om vinteren, anbefales det at tage udstyret ind og opbevare det tørt.

Når du køber et nyt UV-rør (pære).

Når det er til til at købe nyt rør, er det en god ide at sikre dig, at du bestille det rigtige. Der findes mange forskellig typer af rør og fatninger og der er mange, som alle har en T5 fatning. Vi anbefaler at du tager det gamle rør ud, på den måde kan du se hvilken type fatning det er og du kan måle længden. 
Med disse to oplysninger, vil du nemt kunne finde det rigtige rør.

Når du har fået købt det rigtige UV-C rør og du er klar til at skifte det, anbefaler vi at du efterser og rengør din UV-enhed samtidig. Husk at gå forsigtigt til opgaven, det er ofte her man er uheldig og får ødelagt kvartsglasset.

Når først UV-enheden er adskilt kan du med fordel rengøre den indvendigt. Det samme gælder for kvartsglasset, der ofte kan trænge til både at blive rengjort og afkalket. Inden du sætter det nye rør i og samler din UV, så bør du smøre pakninger og gevind med silikonefedt. Dette er med til at tætne produktet og letter adskillelse næste gang UV-røret skal skiftes.

Specielt for SuperUV gælder det, at der skifter man både kvartsglas og UV-rør. Dette er en samlet enhed, som ikke kan/skal adskilles.

Har du brug for hjælp?

Er du i tvivl om hvilket rør der passer til din UV-enhed, så er vi altid klar til at hjælpe dig. Vi kan kontaktes alle ugens dage fra kl. 10.00 til 22.00 på telefon, chat, mail og Messenger. For at kunne hjælpe bedst muligt er oplysninger eller billeder af din UV-enhed og røret godt at have klar, så du evt. kan sende dem til os.