Menu
Din kurv

Guide til fodring!

 

Det er nogle enkelte faktorer du bør være opmærksom på, når du køber foder til dine Koi karper, Guldfisk og øvrige havedamsfisk.

 

Herunder vil vi prøve at give vores tips til årets gang i havedammen - når vi taler foder. Vi kigger lidt på kvalitet og indhold og så skal vi se på hvor meget og hvornår, du skal fodre dine fisk. Generelt kan vi sige om foder...

 

 

  • Det skal være af høj kvalitet, med den rigtige sammensætning af ingredienser
  • Det skal have det rigtige indhold af proteiner, fedt og vitaminer
  • Det skal være sammensat, så det er let fordøjeligt for dine fisk
  • Det skal belaste dit filtersystem mindst muligt
  • Det skal gives i de rigtige mængder og på de rigtige tidspunkter af året

 

 

Læs videre og blive meget klogere på fodring af dine Koi og øvrige havedamsfisk.

 

► Hvilket foder til hvilken årstid?
► Hvor meget og hvor tit?
► Kvalitet og pillestørrelse?
► Stør i havedammen?

 

Hvilket foder – hvornår?

 

 

5-10°CUnder 10 °C falder stofskiftet hos Koi og de bør derfor fodres med et letfordøjeligt specialfoder. Fodermængden reduceres og der kan fodres 1-2 gange om ugen.  Under 5 °C stoppes fodring helt, med undtagelse af Stør, som skal have foder hele vinteren igennem.


Foder eksempler ved 5°C:
Yamakoshi - VinterVital Special
Takazumi - Easy
KOI Prevention
Yamakoshi - Energy Mix Sinking
Hikari - Wheat-Germ

Foder eksempler ved 7°C:
JPD - Shogun
Takazumi - Vital
House of Kata - Balance Sinking
KIYOMIZU - Life stage Koi food

10-12°CEfterår, som afslutning på sæsonen og ved opstart i foråret anvendes et letfordøjeligt foder med lavt proteinindhold. Dette foder kan med fordel være tilsat ekstra vitaminer til styrkelse af immunforsvaret, før og efter de kolde vintermåneder.

 

Start med fodring 1-2 gange ugentlig senere 1 gang daglig når vandtemperaturen når 12 °C.

Foder eksempler ved 10 °C:
Yamakoshi - Health Immun Plus 
Takazumi - Vital
House of Kata - Medistin
Yamakoshi - Goldfish Basic
KOI Prevention
FD Food - Supplement

Foder eksempler ved 12 °C:
Yamakoshi - Economy Pond 
House of Kata - Basic Maintenance
JPD - Fujiyama
Yamakoshi - Goldfish CC
Takazumi - Yugen (Immun Booster)
KIYOMIZU - Life stage Koi food

15°CNår vandtemperaturen er oppe på 15 °C kan fodermængden øges og hyppigheden sættes op til 2-3 gange daglig. Det daglige foder kan have et højere indhold af protein og i perioder kan man give et direkte vækstfoder som supplement. Det er også nu et foder til farveforbedring, vil give de bedste resultater.

 

Foder eksempler på daglig basis:
Yamakoshi - Japan Mix OSW
Takazumi - Mix
Yamakoshi - Goldfish Basic
House of Kata - Danish Mix
KIYOMIZU - Life stage Koi food
FD Food - Build-UP Ekstra

Foder eksempler for vækst:
Yamakoshi - Economy High Grow
House of Kata - Super Grower
JPD - Shori
Takazumi - High Growth
KIYOMIZU - Life stage Koi food

Foder eksempler til farveforbedring:
JPD - Yamato
House of Kata - Quatro Color
Takazumi - Gold Plus
KIYOMIZU - Life stage Koi food
FD Food - Color Emphasize

18°CFra 18 °C og op kan antallet af daglige fodringer øges fra mellem 4-6 fodringer om dagen afhængig af temperaturen. Fodret må gerne have et højt proteinindhold og i perioder kan man supplere med et intensivt vækstfoder. Der kan med fordel fortsat benyttes foder til farveforbedring.

 

Foder eksempler på daglig basis:
Yamakoshi - Color & Growth
Takazumi - Mix
House of Kata - Royal Mix
Hikari - Friend

Foder eksempler for vækst:
Yamakoshi - Top Koi Pro+

JPD - Shori
Takazumi - High Growth
Hikari - Staple

Foder eksempler til farveforbedring:
JPD - Yamato
House of Kata - Quatro Color
Yamakoshi - Color & Growth
Hikari - Gold

▲ Til toppen

 

Hvor meget foder?

En Koi karpe skal som udgangspunkt have, hvad der svarer til 1-2% af sin kropsvægt, i døgnet. Hvis du ønsker vækst, kan dette øges til 2-3% eller der kan benyttes specielt vækstfoder. Vækst af Koi bør som oftest først ske, ved vandtemperaturer over 18°C. Intensiv vækst af Koi kan opnås ved en kombination af vækstfoder og 3% mængde ift. vægten...

Ved 20°C skal en Koi have 100% foder! Det vil sige at den skal have mindre foder ved vandtemperaturer under fx ca. 90% ved 18°C og ca. 75% ved 15°C. 

Fodring kan med det rigtige vinterfoder, fortsætte helt ned til/starte ved 5°C.

 

Forholdet mellem vandtemperatur og fodermængde:

Eksempel: Ved en vandtemperatur på ca. 10ºC har dine fisk kun brug for 10% af den normale ration ved 20ºC.

 

Forholdet mellem vandtemperatur og antal fodringer:

 

Hvad vejer en Koi?

For at kunne regne ud hvor meget foder du skal bruge ved en vandtemperatur på 20°C skal man ca. vide hvad ens bestand af Koi vejer. 

Til dette formål kan nedenstående tabel bruges. Det er klart at man kun kan regne sig frem til en ca. vægt og dermed også kun en vejledende fodermængde. Men det giver god mening at gøre det, da dine Koi kun kan optage en vis mængde og resten derfor kommer ufordøjet ud igen. Samtidig er der mange penge at spare, ved ikke at overfodre!

Et sidste godt råd er at fodre dine Koi flere gange om dagen. Derved øger du optagelsen hos dine Koi og det giver mindre belastning af dit filter. Der kan med fordel benyttes en foderautomat, som giver et par gange mens man er på arbejde og den er samtidig super praktisk i ferieperioder. Der bør fodres fra 2 til 6 gange i døgnet, alt efter vandtemperatur. 4 gange i døgnet er normalen ved 20°C vandtemperatur...

 

Koi størrelseFodermængde pr. døgn
LængdeVægtNormal ca. 1,5 %Vækst ca. 3,0 %
10 cm50 g0,75 g1,5 g
15 cm90 g1,35 g2,7 g
20 cm120 g1,8 g3,6 g
25 cm200 g3 g6 g
30 cm350 g5,2510,5 g
35 cm600 g9 g18 g
40 cm900 g13,5 g27 g
45 cm1,2 kg18 g36 g
50 cm1,7 kg25,5 g51 g
55 cm2,8 kg42 g84 g
60 cm3,5 kg52,5 g105 g
65 cm5,0 kg75 g150 g
70 cm7,0 kg105 g210 g
75 cm8,5 kg127,5 g255 g
80 cm10,0 kg150 g300 g
85 cm15,0 kg225 g450 g
90 cm20,0 kg300 g600 g

▲ Til toppen

 

 

 

Hvordan kender jeg et godt foder?

For alle kvalitetsprodukter gælder: det skal være ekstruderet! Under ekstruderingen opvarmes alle foderets ingredienser under højt tryk til mere end 130 °C. Derved dræbes alle bakterier og ufordøjelige ingredienser reagerer med vand og omdannes til letfordøjelige kulhydrater. Dette medfører større optagelighed og bedre udnyttelse af foderet. Alle foder produkter på KOIMAD.dk er fremstillet på denne måde!

Det bør mindst have en liter vægt på 300 gram, hvorfor mængdeangivelsen på salgsemballagerne skal være i kilo, i stedet for i liter. Desuden skal produkterne indeholde 30- 40 % råprotein og 3-10 % råfedt. Vær altid opmærksom på indholds- og tilsætningsstoffernes sammensætning. Der kan naturligvis findes specielle produkter, som ligger uden for disse normer, men stadig er et kvalitetsprodukt.

KOIMAD.dk går meget op i at alle vores produkter overholder disse få, men vigtige regler.

 

Hvorfor tilbydes foder ofte kun i liter?

Visse produkter, som regel foder af mindre god kvalitet, sælges ofte kun med en literangivelse.

Det bør man være opmærksom på, da nye fremstillingsmetoder i dag gør det muligt, at fremstille produkter med f.eks. 80 gram pr. liter. I så fald svarer en 10 liters spand kun til 800 gram foder!

Her har prisen desværre en højere betydning end fiskenes rigtige og tilstrækkelige ernæring. For at sikre dette, anbefaler fiskefoderproducenter en fodermængde pr. dag på ca. 1-1,5 % i forhold til fiskevægten i havedammen.

Køb derfor altid dit foder i kilo eller vær sikker på hvad indholdet vejer!

 

Hvor store bør foderpiller være?

Den mindste Koi eller havedamsfisk afgør pillestørrelsen. Alt efter fiskestørrelsen kan du også blande forskellige pillestørrelser.

For en optimal fordøjelse er mindre piller mest velegnede. 

 

Er et højt indhold af råprotein og råfedt godt?

Nej, ved et råproteinindhold over 40 % og et råfedtindhold over 10 %, bør man være ekstra opmærksom. En vedvarende konstant fodring udgør en høj belastning for fiskene, da det kan føre til fedtlever og nyreproblemer. Alle vores produkter har en velafbalanceret sammensætning af næringsstoffer, vitaminer, mineralstoffer, sporstoffer og kostfibre – hvilket giver optimale betingelser og korrekt ernæring, for alle havedammens fisk.

Hvis der fodres med et høj-protein foder, så bør dette kun benyttes i korte perioder på 7-14 dage med en tilsvarende pause imellem og ved vandtemperaturer over 18°C!

▲ Til toppen

 

Kan jeg også holde Stør i havedammen? 

De fleste arter af stør er velegnede til havedamsbrug, men det er vigtigt udelukkende at bruge synkende størfoder til fodring. Størens mund sidder på undersiden af fisken, hvilket gør det meget svært for den, at spise andet end foder fra bunden af havedammen. 

Stør ses dog ofte cirkle rundt i havedammen, langs overfladen og det sker de snupper lidt flydefoder.

 

Hvis man også har Koi i dammen, bør man fodre dem først. Det er bedst at fodre Stør, når det begynder at blive mørkt, da de er nataktive.

 

Stør skal have foder hele året, også om vinteren og ved alle vandtemperaturer. Stør ligger næsten aldrig helt stille, hvorfor de har brug for foder året rundt.

 

Det er klart, at mængden altid skal tilpasses og de spiser da også væsentligt mindre om vinteren. Under 10 °C kan det være et problem hvis dine Koi spiser størfoder, da denne indeholder for meget protein og fedt, til at Koi kan fordøje det.

Dette kan løses ved at bruge et synkende vinterfoder, fx VinterVital Special eller Takazumi Easy, som dine Stør også fint kan leve af om vinteren.

 

Størfoder har en meget gennemtrængende lugt, da Stør ser meget dårligt. Dette tiltrækker nemt dine Koi og da det ikke er hensigtsmæssigt om vinteren, giver det yderligere en fordel at anvende vinterfoder til dine Stør, for ikke at risikere dine Koi spiser det meget proteinrige Størfoder.

 

▲ Til toppen