Menu
Din kurv

UV og Tilbehør

UVC lys bekæmper svævealger (grøn vand) og reducerer sygdomsfremkaldende parasitter, bakterier m.m.

En UV enhed er derfor et vigtigt element i havedammen. Belysning af vandet med UV-C giver bl.a. algerne dårligere vilkår i vores havedamme. Det er dog  kun svævealger, encellede parasitter og nogle svampetyper som reduceres. UV-C har to nyttige funktioner i havedammen. De sygdomsfremkaldende organismer uskadeliggøres og svævealgerne steriliseres. Da alger er encellede kan de ikke formere sig og efter ca. 14 dage dør de.

 

Der er mange som hævder at UV-C belysningen ødelægger den naturlige balance i en havedam - dette er ikke korrekt. De nitrificerende bakterier som skal være i havedammen og bio filteret, tager kun i et meget lille omfang skade af at passere igennem UV-C belysningen. Det samme gælder desværre også for de skadelige aeromonas bakterier, som sagtens kan overleve turen igennem UV-C belysningen. Det kunne jo være dejligt hvis de skadelige aeromonas-bakterier gik til grunde, men hertil findes der en anden type UV-bestråling som dræber alle bakterier i vandet - hvilket ikke anbefales til havedammen.

 

Der findes også utallige eksempler på personer der driver deres havedam med ingen eller meget lidt brug af UV - det kræver dog andre tiltag, med fx. bakterier og mikroorganismer, som i stedet kan holde vandet rent og nedbryde sygdomsfremkaldende parasitter og bakterier.

 

Hvordan virker UV-C udstyret:

Nogle kalder det et UV-filter, selvom det ikke er et filter. Et filter er noget som filtrere partiklerne fra. UV står for Ultraviolet, det beskrives som blåviolet synligt lys og røntgenstråler. C står for kortbølge (UV-C = 200-280 nanometer).

Vandet med svævealger passerer tæt forbi UV-C pæren/røret, som er beskyttet med et kvartsglasrør. Emnerne (algerne) i vandet belyses med en bestråling på ca. 253 nm, så cellerne i dem tager skade og dør. Algerne stopper deres formering og klumper sig sammen og til sidst ender de i dit filter. Der er vigtigt at hele dammens vandindhold pumpes gennem UV og filter, minimum 1 gang hver anden time (helst 1 gang pr. time). Derved sikrer du optimal belysning af vandet i havedammen, samt at døde alger og andre partikler, ikke bare bundfælder, men filtreres fra.

 


HUSK - UV-C lampen skal skiftes hver sæson!

 

Mindst 2 gange om året bør UV enheden rengøres. Kvartsrøret bør afkalkes, da kalk på røret mindsker effekten af UV-C belysningen. Husk at være forsigtig, kvartsrøret et meget skrøbeligt!

 

Sikkerhed:

Da UV-C udstyret udsender skadelige stråler, må du ikke se direkte ind i lampen, mens den er tændt. Dine øjne kan tage varigt skade. Berøring af en tændt UV-C lampe kan give forbrændinger!

Når du slukker din vandpumpe skal UV-C lampen også slukkes, ellers blive lampen overophedet. Det kan resultere i at den sprænger eller bliver utæt pga. varme.

 

 

Med Amalgam UV-C sikrer du klart vand uden alger. Download:  Brugermanual (Engelsk)En AEM Amalgam UV-C enhed er langt mere effektiv end tilsvarende UV-C enheder. 40W Amalgan modsvarer ca. 75W almindelig UV-C og 80W Amalgam modsvarer ca. 150..
Pris fra 1.999,00 DKK
Ekskl. Moms:1.599,20 DKK
UVC-enheder/pærer fra 40W til 105W - Super UV er effektivt, nemt og god kvalitet!Download:  Brugermanual, Ballast (Engelsk)Med Super UV får du en UVC enhed (kvartsglas og pære) der har en meget høj effektivitet, lang levetid og så er den 10..
Pris fra 1.045,00 DKK
Ekskl. Moms:836,00 DKK
Ballast / Trafo 40-105 Watt - passer til Super UVC pærer (TILVALG) fra Air-Aqua Download:  Brugermanual, Ballast (Engelsk)Super UV Ballast er nødvendig for at bruge UVC enhederne fra Air-Aqua. Denne ballast passer til alle størrelser af UVC..
Pris fra 1.195,00 DKK
Ekskl. Moms:956,00 DKK
Nyt 40W HO Amalgam pære/rør - passer til AEM/Filtraeu/RedLabel UV-C. Køb ny pære når timeren på din enhed fortæller dig det er tid eller efter ca. 12-15.000 timers drift.   Dette rør passer til AEM UV-C med sort boks, visse typer fra Filtraeu, samt t..
599,00 DKK
Ekskl. Moms:479,20 DKK
Nyt 40W eller 80W Amalgam pære/rør - passer til AEM/Filtraeu/RedLabel UV-C. Køb ny pære når timeren på din enhed fortæller dig det er tid eller efter ca. 12-15.000 timers drift.   Disse rør passer til AEM UV-C med rød boks, visse typer fra Filtraeu o..
Pris fra 549,00 DKK
Ekskl. Moms:439,20 DKK
Effektiv UV-C-enhed der effektivt bekæmper alger og visse bakterier Aquaking RVS² UV-C-enhed er lavet i rustfrit stål, som gør den op til 35% mere effektiv end andre UV-C'er. Tilslutningerne kan drejes 360 grader, hvilket g&o..
Pris fra 1.699,00 DKK
Ekskl. Moms:1.359,20 DKK
Aquaking UV-C enhed fjerner svævalger og giver klart vand i havedammen UV-lys fjerner effektivt svævalger og andre skadelige mikroorganismer fra din havedam, som er årsagen til grønt vand.Kombinationen af et biofilter og UV-bestråling er den mest eff..
Pris fra 975,00 DKK
Ekskl. Moms:780,00 DKK
VarioClean Pro UV-C enhed som fjerner grønt og uklart vand i havedammen VarioClean Pro serien er det optimale valg til dig der vil have god kvalitet og god effekt. Det rustfri rør omkring UV-C røret medvirker til en øget bestråling af vandet, fordi U..
Pris fra 1.695,00 DKK
Ekskl. Moms:1.356,00 DKK
VarioClean S UV-C enhed fjerner svævalger og giver klart vand i havedammen Fjerner effektivt svævagler og andre skadelige microorganismer fra din havedam, som er årsagen til grønt vand.I kombination med et biofilter, er UV-b..
Pris fra 895,00 DKK
Ekskl. Moms:716,00 DKK
Smart gennemføring til Super UV enhederne, som gør det nemt at udskifte og vedligeholde din UV Med denne gennemføring kan du montere din Super UV ind gennem siden, på fx et forfilter eller et pumpekammer. På den måde sidder din UVC enhed altid fast o..
79,00 DKK
Ekskl. Moms:63,20 DKK
Smart og fleksibel holder til Super UV, der sikrer din UVC enhed sidder som den skal Fleksibel holder i metal til Super UVC enhederne. Den benyttes til at holde din UV på plads i fx dit forfilter eller et pumpekammer. På den måde sikrer du din UV mod..
19,00 DKK
Ekskl. Moms:15,20 DKK
Smart holder til Super UV, der sikrer din UVC enhed sidder som den skal Holder i plast til Super UVC enhederne. Den benyttes til at holde din UV på plads i fx dit forfilter eller et pumpekammer. På den måde sikrer du din UV mod evt. skader, hvis den ..
19,00 DKK
Ekskl. Moms:15,20 DKK
Kvartsglas - reservedel som passer til 40W eller 80W UVC enhed fra AEM/Filtraeu/RedLabel Nyt kvartsglas til din AEM UV-C enhed, hvis du har været uheldig eller det bare trænger til at blive skiftet.   Disse kvartsglas passer til AEM UV-C med rød fatn..
Pris fra 349,00 DKK
Ekskl. Moms:279,20 DKK
Reservedel - Kvartsglas til AUGA VarioPress og VarioPress Pro trykfiltre  Nyt kvartsglas til dit UV-rør, hvis du har været uheldig eller det bare trænger til at blive skiftet...
Pris fra 149,00 DKK
Ekskl. Moms:119,20 DKK
Nye Philips HQ TUV PL-L - 2G11/4P UV-C pærer/rør til din UV enhed. PL-L UV-C rør har kun fatning i den ene ende af røret, denne hedder 2G11 og der er 4 ben (4P) på røret. Levetiden for PL-L TUV UV-C rø..
Pris fra 199,00 DKK
Ekskl. Moms:159,20 DKK
Nye Philips HQ TUV PL-S - G23/2P UV-C pærer/rør til din UV enhed. PL-S UV-C rør har kun fatning i den ene ende af røret, denne hedder G23 og der er 2 ben (2P) på røret. Levetiden for PL-S TUV UV-C rørene er 8.000 timer og du bør derfor udskifte dit r..
Pris fra 99,00 DKK
Ekskl. Moms:79,20 DKK
Originale rør som passer til modellerne Green Reset 25 - 40 - 60 - 100 Sicce anbefaler at UVC røret udskiftes efter ca. 8000 timers drift, dette svarer til én gang om året. Det er bedst at skifte i foråret, da et nyt rør lyser bedre og derfor har 'fu..
Pris fra 269,00 DKK
Ekskl. Moms:215,20 DKK
Philips TUV 36T5 HO 4P SE UNP UV-C rør/pære til UV enhed T5 fatningen er meget udbredt og kan se ud på flere måder. Derfor er det vigtigt at sikre sig det er den samme type som på billederne, samt om længden er den samme, som opgivet i nedenstående s..
Pris fra 199,00 DKK
Ekskl. Moms:159,20 DKK
T5 Orange Base Jumbo UV-C rør/pære til UV enhed T5 fatningen er meget udbredt og kan se ud på flere måder. Derfor er det vigtigt at sikre sig det er den samme type som på billederne, samt om længden er den samme, som opgivet i nedenstående skema. Den..
Pris fra 479,00 DKK
Ekskl. Moms:383,20 DKK
T5 Red Base UV-C rør/pære til UV enhed T5 fatningen er meget udbredt og kan se ud på flere måder. Derfor er det vigtigt at sikre sig det er den samme type som på billederne, samt om længden er den samme, som opgi..
Pris fra 399,00 DKK
Ekskl. Moms:319,20 DKK
Viser 1 til 20 af 23 (2 sider)